Sushi po mojemu w wersji polskiej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedyś tak wymyśliłam i spróbowałam upichcić, smaczne, jeśli lubicie porę i ryż.

  • 20 min

Składniki:

  • ryż do sushi 100 gramów
    łosoś wędzony w plastrach 1 opakowanie
    liście pora przekrojone na pół 3 sztuki
    awokado 3 plastry
    pomidory koktajlowe 3 sztuki
    szczypiorek łodyga 1 sztuka
    ocet ryżowy 1 łyżeczka
    sos sojowy 0.5 łyżeczki
    papryczka chilli mielona 0.33 łyżeczki
    papryka czerwona słodka mielona 1 łyżka
    sól do smaku
    cukier 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sushi po mojemu w wersji polskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście pora myjemy i sparzamy wrzątkiem (zostawiamy je na 10 minut we wodzie). Najlepiej najpierw przeciąć cały por na pół, a następnie wyciągnąć 6 połowek liści.

    Gotujemy ryż.

    Dzielimy łososia na części.

    Liście pora układamy w okręgi na zakładkę, jeszcze jak są mokre - wtedy się przykleją do siebie. Osuszamy.
  • 2. Wewnątrz oklejamy liście łososiem.

    Napełniamy środek sushi ryżem przyprawionym solą, cukrem i octem ryżowym. Awokado obieramy i kroimy na małe słupki, pomidorki myjemy i kroimy na części. Wewnatrz sushi nakładamy kawałki awokado, łodygi szczypiorku, pomidorka. Posypujemy mieszanką mielonej papryczki chilli oraz papryczki słodkiej. Podajemy leciutko skropione sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś Por Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować