Sushi po mojemu w wersji polskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście pora myjemy i sparzamy wrzątkiem (zostawiamy je na 10 minut we wodzie). Najlepiej najpierw przeciąć cały por na pół, a następnie wyciągnąć 6 połowek liści.
Gotujemy ryż.
Dzielimy łososia na części.
Liście pora układamy w okręgi na zakładkę, jeszcze jak są mokre - wtedy się przykleją do siebie. Osuszamy.
2.Wewnątrz oklejamy liście łososiem.
Napełniamy środek sushi ryżem przyprawionym solą, cukrem i octem ryżowym. Awokado obieramy i kroimy na małe słupki, pomidorki myjemy i kroimy na części. Wewnatrz sushi nakładamy kawałki awokado, łodygi szczypiorku, pomidorka. Posypujemy mieszanką mielonej papryczki chilli oraz papryczki słodkiej. Podajemy leciutko skropione sosem sojowym.
Komentarze