Sushi - oshi

  • wyświetlono: 221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To moje pierwsze sushi. Robi się je w formie prostopadłościanu, bez płatów nori. Polecam.

  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

3 płaty matiasa
0,5 szklanki ryżu
3/4 szkl.wody do gotowania ryżu
100 gram serka śmietankowego naturalnego
3 łyżki oleju dyniowego
4 łyżeczki kwaśnej śmietany
piórka czerwonej cebuli

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi - oshi

  • Sushi - oshi1. Matiasy moczyć w wodzie przez około 2 godz. Ryż dobrze wypłukać i odsączyć z wody.

    Odsączony ryż zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Odstawiamy na 10- 15 minut pod przykryciem aby ryż wchłonął wodę.

    Do serka śmietankowego dodajemy olej dyniowy, mieszamy. Kroimy cebule na piórka.

    Matiasy wyjmujemy z wody, żeby ociekły, później kroimy na kawałki.

    Z ryżu formujemy prostopadłościany, smarujemy serkiem na to kładziemy matiasa, ozdabiamy kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą.

Porady

Czas przygotowania bez moczenia ryby

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżsushitania kuchniamatias

Komentarze

Podobne przepisy

PPodpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

Dodane przez: igraszki losu

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

Podpłomyk pizzą nie jest to jednak...

Tortilla de patatas - hiszpanski omlet ziemniaczany

Dodane przez: codziennikkulinarny

Hiszpański omlet ziemniaczany – tortilla...

Tortilla de patatas jest bardzo...

Nadziewane paluchy

Dodane przez: beniawojt

Nadziewane paluchy

Smaczne,lekkie i chrupiące,doskonale...

Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem

Dodane przez: bienpyt

Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem

Super przekąska na zimno. W roli...

Utopence, czyli parówki marynowane

Dodane przez: Joanna Kryla

Utopence, czyli parówki marynowane

Wiem, wiem parówki to samo zło,...

Gruzińskie ziemniaki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Gruzińskie ziemniaki

Są bardzo prostym daniem, a z kwaśnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE