Podaję je z sosem sojowym i czasem roluję z paskami omletu.
Składniki:
● 10 dag plastrów wędzonego łososia
● 4 arkusze prasowanych alg morskich nori
● pasta wasabi
● ogórek
● ok. 1,5 szkl. ryżu do sushi
● 4 łyżki octu ryżowego
● po łyżeczce cukru i soli
● mata bambusowa
1.Ocet mieszamy z cukrem
i solą. Ryż zalewamy
500 ml wody i gotujemy
pod przykryciem
do miękkości,
aż całkiem wchłonie
wodę. Mieszamy
z octem. Ogórka
obieramy i kroimy
w słupki. Łososia
kroimy w paski
2.Na macie rozkładamy
arkusz noriNa 2/3 układamy warstwę ryżu.
Na ryżu w poprzek kładziemy
łososia i z obu stron obkładamy
ogórkiem. Cienko smarujemy
wasabi.
3.Resztę arkusza zwilżamy
wodą. Za pomocą maty zawijamy
dolną część arkusza z ryżem,
tak by łosoś i ogórek były
w środku, i ciasno zwijamy arkusz.
Rolujemy, dociskając matę.
Matę odwijamy. Rulon kroimy
w plastry. Pozostałe arkusze
przygotowujemy tak samo.
Komentarze