Sushi maki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podaję je z sosem sojowym i czasem roluję z paskami omletu.

Składniki:

  • ● 10 dag plastrów wędzonego łososia
    ● 4 arkusze prasowanych alg morskich nori
    ● pasta wasabi
    ● ogórek
    ● ok. 1,5 szkl. ryżu do sushi
    ● 4 łyżki octu ryżowego
    ● po łyżeczce cukru i soli
    ● mata bambusowa

Sushi maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ocet mieszamy z cukrem
    i solą. Ryż zalewamy
    500 ml wody i gotujemy
    pod przykryciem
    do miękkości,
    aż całkiem wchłonie
    wodę. Mieszamy
    z octem. Ogórka
    obieramy i kroimy
    w słupki. Łososia
    kroimy w paski
  • 2. Na macie rozkładamy
    arkusz noriNa 2/3 układamy warstwę ryżu.
    Na ryżu w poprzek kładziemy
    łososia i z obu stron obkładamy
    ogórkiem. Cienko smarujemy
    wasabi.
  • 3. Resztę arkusza zwilżamy
    wodą. Za pomocą maty zawijamy
    dolną część arkusza z ryżem,
    tak by łosoś i ogórek były
    w środku, i ciasno zwijamy arkusz.
    Rolujemy, dociskając matę.
    Matę odwijamy. Rulon kroimy
    w plastry. Pozostałe arkusze
    przygotowujemy tak samo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy