Sushi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobienie tej potrawy to świetna zabawa.Jest pracochłonna, ale nie trudna. Sushi można polać sosem sojowym

Składniki:

  • ● 1 szkl. ryżu
    ● cebula
    ● kostka rosołowa
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 6 łyżek octu winnego
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 łyżeczki soli
    ● op. nori
    ● ugotowana marchewka
    ● ogórek
    ● marynowane grzyby
    ● 30 dag gotowanego łososia

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmażamy
    po siekane cebulę i czosnek.
    Dodajemy kostkę i ryż. Wlewamy
    1/2 l wody i gotujemy
    pod przykryciem ok. 12 minut.
    Odstawiamy na 5 minut.
    Odkrywamy i studzimy. Warzywa, grzyby i rybę kroimy.
  • 2. Ocet mieszamy z cukrem
    i solą, podgrzewamy. Mieszamy
    z ryżem. Nori przekrawamy
    na pół. Każdą część układamy
    kolejno na macie do
    rolowania. Wzdłuż brzegu
    wykładamy porcję ryżu i rozpłaszczamy
    ją mokrą dłonią
    do połowy arkusza. Na ryżu
    układamy porcję warzyw,
    grzybów i ryby. Ciasno rolujemy
    i kroimy w 2-cm plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy