1.---RYŻ---
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm nad ryżem. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do odparowania wody. Ryż po ugotowaniu zostawiamy jeszcze na jakieś 15-20 minut pod przykryciem, a potem przekładamy na miskę do całkowitego ostygnięcia.
2.---SOS DO RYŻU---
na 1/2 kg ryżu:
7 łyżek octu ryżowego,3-4 łyżki cukru i szczyptę soli mieszamy ze sobą delikatnie podgrzewając (nie gotować!!) Dodać do ryżu, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
3.Ogórka, paprykę kroimy w słupki.
Rozkładamy matę bambusową i nakładamy zimny ryż.
4.Z brzegu układamy ogórka, paprykę i łososia. Zwijamy w rulon i kroimy na równe części.
5.Wasabi mieszamy z sosem sojowym. Gotowe sushi maczamy w tym sosie i przegryzamy marynowanym imbirem.
Komentarze