SUSHI

0 (0 ocen)

smaki kwitnącej wiśni :p

Składniki:

  • - ryż do sushi
    - nori (sprasowane algi)
    - wasabi
    - marynowany imbir
    - sos sojowy
    - ogórek zielony
    - papryka czerwona
    - łosoś sałatkowy

    ---SOS DO RYŻU---

    - ocet ryżowy
    - sól i cukier

    ---DODATKOWO---

    - mata bambusowa
    - pałeczki
    - ostry nóż (ważne żeby był bez ząbków)

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ---RYŻ---
    Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm nad ryżem. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do odparowania wody. Ryż po ugotowaniu zostawiamy jeszcze na jakieś 15-20 minut pod przykryciem, a potem przekładamy na miskę do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. ---SOS DO RYŻU---
    na 1/2 kg ryżu:

    7 łyżek octu ryżowego,3-4 łyżki cukru i szczyptę soli mieszamy ze sobą delikatnie podgrzewając (nie gotować!!) Dodać do ryżu, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • ryż na nori 3. Ogórka, paprykę kroimy w słupki.
    Rozkładamy matę bambusową i nakładamy zimny ryż.
  • sushi 4. Z brzegu układamy ogórka, paprykę i łososia. Zwijamy w rulon i kroimy na równe części.
  • sos sojowy+wasabi oraz imbir marynowany 5. Wasabi mieszamy z sosem sojowym. Gotowe sushi maczamy w tym sosie i przegryzamy marynowanym imbirem.

Komentarze

Podobne przepisy