Sushi

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Warto spróbować japońskiego sushi

danusia19671
  • 10min

Składniki

łosoś wędzony-200 g
japoński ocet ryżowy -30 g
listki sushi nori-5 g
pasta wasabi 2,5 g
japoński sos sojowy -10 g
ryż do sushi -2 torebki
mata bambusowa
pałeczki drewniane
ogórek świeży-1 szt

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi

  • Sushi1. Ryż w torebkach włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować , 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć ryż, ostudzić, rozciąć torebki, wysypać ryż do miseczki. Do ostudzonego ryżu dodać ocet ryżowy, dobrze wymieszać.
  • sushi2. Przygotować deskę bambusową, ułożyć na niej listek sushi nori.
  • Sushi3. Ogórka obrać, pokroić w cienkie paski, łososia też pokroić w paski. Ręce zwilżyć w zimnej wodzie, układać warstwę ryżu na 2/3 powierzchni listka. Na ryżu układamy paski ogórka i łososia wędzonego.
  • Sushi4. Posmarować krawędź listka pastą wasabi. Przy pomocy maty bambusowej,zwijać w rulon sushi, dobrze dociskać palcami.
  • Sushi5. Gotowy wałeczek,kroimy na kawałki. Podawać sushi z sosem sojowym i pastą wasabi do namaczania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Sushi hosomaki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sushi hosomaki

Sushi hosomaki to rulony ryżu z...

image-19mn0a6

Dodane przez: monika016

Domowe sushi

Robienie sushi w domu jest naprawdę...

maki z parówką

Dodane przez: oliwia1994

maki sushi z parówką

Bardzo lubię sushi, niestety kilka...

Maki

Dodane przez: PolskaGotuje

Sushi

Takie proste a takie smaczne.

Sushi nigri

Dodane przez: czarrna

Sushi nigri

Najprostsza wersja sushi. Bez zwijania...

Cukiniowe sushi

Dodane przez: rzelkazag

Cukiniowe sushi

Doskonała przystawka na ciepło.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE