Sushi

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Robiłam po raz pierwszy, na pewno nie ostatni, podobno pierwszy raz jest najtrudniejszy. Ja użyłam zwykłego ryżu, jednak najlepiej użyć ryżu do sushi, który jest drobniejszy i lepiej skleja składniki.

anka1988

Składniki

2 prasowane algi nori
0,5 szklanki ryżu
3 tuszki z łososia
2 paski ogórka zielonego
2 paski papryki czerwonej
Pasta chrzanowa wasabi do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi

  • ryz1. Ryż ugotować.
  • zwijanie2. Na macie bambusowej ułożyć wodorosty nori, nałożyć ugotowany ryż (z każdego boku pozostawić 1cm) dociskając go delikatnie. Kolejno nałożyć paski ogórka zielonego, papryki czerwonej i tuszkę łososia. Za pomocą maty zwinąć delikatnie roladkę. Podobnie postąpić z kolejnym arkuszem nori.
  • podawanie sushi3. Zwinięte roladki sushi włożyć do lodówki na ok 1h. Pokroić na kawałki ok 1cm. Podawać z pastą wasabi lub sosem sojowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzekąskasushiwasabinoriwodorostydomowe sushituszki łososiaalgi

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe sushi

Dodane przez: Joanna Kryla

Domowe sushi

Długo nie mogłam się przekonać...

image-158301s

Dodane przez: OwocoweLove

Naleśnikowe "sushi"

Lekka i kolorowa wersja tradycyjnego...

Sushi hosomaki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sushi hosomaki

Sushi hosomaki to rulony ryżu z...

image-19mn0a6

Dodane przez: monika016

Domowe sushi

Robienie sushi w domu jest naprawdę...

sushi

Dodane przez: viki2903

OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA

prosty i szybki sposób na domową...

sushi maki z tuńczykiem

Dodane przez: joanna74

Tuna Salad Sushi Maki

Moje pierwsze sushi

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE