Robiłam po raz pierwszy, na pewno nie ostatni, podobno pierwszy raz jest najtrudniejszy. Ja użyłam zwykłego ryżu, jednak najlepiej użyć ryżu do sushi, który jest drobniejszy i lepiej skleja składniki.
Składniki:
2 prasowane algi nori
0,5 szklanki ryżu
3 tuszki z łososia
2 paski ogórka zielonego
2 paski papryki czerwonej
Pasta chrzanowa wasabi do smaku
2.Na macie bambusowej ułożyć wodorosty nori, nałożyć ugotowany ryż (z każdego boku pozostawić 1cm) dociskając go delikatnie. Kolejno nałożyć paski ogórka zielonego, papryki czerwonej i tuszkę łososia. Za pomocą maty zwinąć delikatnie roladkę. Podobnie postąpić z kolejnym arkuszem nori.
3.Zwinięte roladki sushi włożyć do lodówki na ok 1h. Pokroić na kawałki ok 1cm. Podawać z pastą wasabi lub sosem sojowym.
Komentarze