Sushi

0 (0 ocen)

Robiłam po raz pierwszy, na pewno nie ostatni, podobno pierwszy raz jest najtrudniejszy. Ja użyłam zwykłego ryżu, jednak najlepiej użyć ryżu do sushi, który jest drobniejszy i lepiej skleja składniki.

Składniki:

  • 2 prasowane algi nori
    0,5 szklanki ryżu
    3 tuszki z łososia
    2 paski ogórka zielonego
    2 paski papryki czerwonej
    Pasta chrzanowa wasabi do smaku

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryz 1. Ryż ugotować.
  • zwijanie 2. Na macie bambusowej ułożyć wodorosty nori, nałożyć ugotowany ryż (z każdego boku pozostawić 1cm) dociskając go delikatnie. Kolejno nałożyć paski ogórka zielonego, papryki czerwonej i tuszkę łososia. Za pomocą maty zwinąć delikatnie roladkę. Podobnie postąpić z kolejnym arkuszem nori.
  • podawanie sushi 3. Zwinięte roladki sushi włożyć do lodówki na ok 1h. Pokroić na kawałki ok 1cm. Podawać z pastą wasabi lub sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy