Zapraszam na nieco inną surówkę z dodatkiem owoców czerwonej porzeczki. Lekko kwaskowata porzeczką doskonale pasuje do łagodnego smaku surówki. Polecam.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na surówkę
kilka liści sałaty lodowej
4 rzodkiewki
2 małe ogórki gruntowe
1 mała cebula
duża garść czerwonej porzeczki
1 pomidor
Na sos
1 łyżka z czubkiem jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
2 duże szczypty soli
2 duże szczypty pieprzu
Surówka z sałaty lodowej z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty lodowej rwiemy na mniejsze części i myjemy, odsączamy z wody. Porzeczki odrywamy od szypułek i myjemy, odsączamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, rozdzielamy na części.
Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy porzeczki.
Do miseczki wkładamy składniki sosu i mieszamy, przelewamy do miski z warzywami i mieszamy. Gotową surówkę przekładamy do salaterki.
Komentarze