Surówka z sałaty lodowej z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na nieco inną surówkę z dodatkiem owoców czerwonej porzeczki. Lekko kwaskowata porzeczką doskonale pasuje do łagodnego smaku surówki. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na surówkę
    kilka liści sałaty lodowej
    4 rzodkiewki
    2 małe ogórki gruntowe
    1 mała cebula
    duża garść czerwonej porzeczki
    1 pomidor
    Na sos
    1 łyżka z czubkiem jogurtu naturalnego
    1 łyżka oleju
    2 duże szczypty soli
    2 duże szczypty pieprzu

Surówka z sałaty lodowej z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty lodowej rwiemy na mniejsze części i myjemy, odsączamy z wody. Porzeczki odrywamy od szypułek i myjemy, odsączamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, rozdzielamy na części.
    Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy porzeczki.
    Do miseczki wkładamy składniki sosu i mieszamy, przelewamy do miski z warzywami i mieszamy. Gotową surówkę przekładamy do salaterki.

Komentarze

Podobne przepisy