Surówka z sałaty lodowej na zielono

4.5 (143 ocen)

  • 10 min

Prosta, zielona surówka z sałaty lodowej i dużej ilości zieleniny w postaci koperku i szczypiorku. Smaku dodaje również sos vinegret musztardowy. Taka surówka najlepiej smakuje z mięsem czy kiełbasą z grilla, albo z samymi jajkami.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 mała sałata lodowa
    • 6 ogórków gruntowych
    • pęczek koperku i szczypiorku
    Sos vinegret musztardowy
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 1/3 szklanki wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżeczki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z sałaty lodowej na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Sałatę pokroić w drobne paski.
    • Ogórki obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać.
    • Do słoiczka wrzucić wszystkie składniki sosu i dokładnie potrząsać, aż sos stanie się jednorodny. Doprawić solą i pieprzem.
    • Wymieszać wszystkie składniki surówki i przełożyć do salaterki.
    • Przed podaniem polać sosem.

Porady

Jeśli zamiast sosu vinegret wymieszamy sałatę z zimnym jogurtem to wyjdzie zielony chłodnik idealny na upały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować