Surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki

0 (0 ocen)

Prosta, lekka i pyszna surówka.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
    1 mała główka sałaty lodowej
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    garść kiełków rzodkiewki

Surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki liści i korzonki. 2-3 rzodkiewki zostawiamy do dekoracji, pozostałe ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno nożem ceramicznym lub plastikowym (jeśli ktoś nie uznaje krojenia salaty, może ją rozdrobnić wedle własnych upodobań).
  • 3. Jogurt przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sałatę mieszamy z rzodkiewką i sosem jogurtowym. Rozkładamy do salaterek, dekorujemy kiełkami i połówkami rzodkiewki.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy