Zapraszam na surówkę składającą się z roszponki, rzodkiewki, zielonego ogórka i kukurydzy konserwowej. Surówkę polecam do obiadu lub jako samodzielne danie.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
garść roszponki
kilka rzodkiewek
kawałek zielonego ogórka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka oleju
1łyżka pokrojonego szczypiorku
Surówka z roszponki i kukurydzy konserwowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę wkładamy do miski z wodą i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Kukurydzę konserwową przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Składniki na sos przekładamy do kubka i mieszamy. Na talerzu układamy : roszponkę, pokrojone warzywa, kukurydzę i polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze