Surówka z roszponki, pomidora i ogórka

4.47 (171 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Roszponka inaczej roszponka lub roszpunka, która tak naprawdę nie jest sałatą, choć za sałatę się ją uważa. Kiedyś traktowana jako chwast, dziś doceniamy ,to że zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych.
Z roszponki, pomidora i ogórka przygotowałam właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g świeżej roszponki
    250 g ogórków koktajlowych
    1/2 dużego ogórka szklarniowego
    1/2 pęczka szczypiorku

    Na sos:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżka musztardy stołowej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Surówka z roszponki, pomidora i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki, a ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki.
    Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.
    Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Roszponka Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować