Surówka z porów

0 (0 ocen)

  • 15 min

Surówka do obiadu

  • 15 min

Składniki:

  • - 3 pory
    - 2 jabłka
    - 1 ogórek kiszony
    - odrobina soku z cytryny
    - 3 łyżki śmietany lub majonezu
    - sól, pieprz

Surówka z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na półcentymetrowe krążki, wyłożyć na sitko i zanurzyć we wrzącej wodzie na 10 min. Wyjąć, odsączyć i wystudzić. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć jabłka i ogórek, lekko skropić sokiem z cytryny, dodać sól, cukier i wymieszać ze śmietaną lub majonezem.

Porady

Do surówki można dodać czerwoną paprykę, która przełamie kwaskowy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy