Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych z sosem wasabi

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne połączenie ogórka kiszonego z pomidorem. Dodatek odrobiny pasty wasabi do sosu świetnie "podkręca" smak surówki.

Składniki:

  • 3 pomidory (450 g)
    6 małych ogórków kiszonych (200 g)
    1 szalotka (80 g)
    3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
    1 kopiasta łyżka majonezu
    ok. 1/2 łyżeczki pasty wasabi
    szczypta soli

Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych z sosem wasabi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekrawamy w poprzek na pół i usuwamy nasionka. Miąższ kroimy w sporą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w półplasterki.
  • 2. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i pastą wasabi, doprawiamy szczyptą soli.
  • 3. Surówkę układamy warstwami w szklanej salaterce: połowę ogórków, połowę szalotki, połowę pomidorów i połowę sosu, następnie powtarzamy warstwy w tej samej kolejności.

Porady

Wszystkie składniki możemy również wymieszać z sosem i podać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy