surówka z modrej kapusty z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bez surówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
    2 marchewki
    2 jabłka
    cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz

Surówka z modrej kapusty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno zeszatkować, nasolić, odczekać chwilę i odcisnąć z soku. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dodać do warzyw i wszystko razem wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy