Surówka z młodej kapusty i selera

0 (0 ocen)

Młoda kapusta to bardzo wdzięczny materiał na lekkie, wiosenne surówki. W zestawieniu z selerem i marchewką świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs i ryb.

Składniki:

  • młoda kapusta ½ główki (poza sezonem może być kapusta biała)
    seler w zalewie 250g (1 słoik)
    dymka 1 pęczek
    płatki suszonej papryki 2 łyżki
    marchew 1 szt
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z ¼ cytryny
    sól, czarny pieprz, tymianek, słodka papryka

Surówka z młodej kapusty i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Seler odsączamy z zalewy. Dymkę drobno siekamy. W salaterce łączymy warzywa z płatkami suszonej papryki.
    Z dwóch łyżek wody, oliwy, soku z cytryny oraz przypraw przygotowujemy dresing, którym polewamy warzywa. Łączymy i pozostawiamy najlepiej na 1h aż smaki się połączą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy