Młoda kapusta to bardzo wdzięczny materiał na lekkie, wiosenne surówki. W zestawieniu z selerem i marchewką świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs i ryb.
Składniki:
młoda kapusta ½ główki (poza sezonem może być kapusta biała)
seler w zalewie 250g (1 słoik)
dymka 1 pęczek
płatki suszonej papryki 2 łyżki
marchew 1 szt
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ¼ cytryny
sól, czarny pieprz, tymianek, słodka papryka
Surówka z młodej kapusty i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Seler odsączamy z zalewy. Dymkę drobno siekamy. W salaterce łączymy warzywa z płatkami suszonej papryki.
Z dwóch łyżek wody, oliwy, soku z cytryny oraz przypraw przygotowujemy dresing, którym polewamy warzywa. Łączymy i pozostawiamy najlepiej na 1h aż smaki się połączą.
Komentarze