Surówka z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Do obiadu polecam taką prostą surówkę z młodej kapusty z marchewką. Doprawiona szczypiorkiem, koperkiem, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika - pycha! Można dorzucić pokrojoną w paski paprykę, ale i bez niej surówka smakuje rewelacyjnie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    2 nieduże młode marchewki
    pół pęczka szczypiorku
    pół pęczka koperku
    sól
    cukier
    sok z cytryny
    olej lniany lub oliwa

Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Lekko posolić i posypać cukrem, ugnieść w rękach, żeby zaczęła puszczać sok.
    Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Szczypiorek i koperek posiekać.
    Warzywa skropić sokiem z cytryny, polać olejem i wymieszać.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy