Mała główka młodej białej kapusty
1 średnia marchewka
2 jabłka
Pęczek natki pietruszki
Kilka gałązek kopru
Sól
Pieprz
Sok z połowy cytryny
3 - 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Surówka z młodej białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i drobno szatkujemy.
Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na ok. 10 min aż trochę zmięknie.
W tym czasie marchew i jabłka obieramy, myjemy i szatkujemy na tarce o dużych oczkach.
Wrzucamy do kapusty. Dodajemy sok z połowy cytryny i pieprz.
Natki drobno siekamy i wrzucamy do całości.
Dodajemy majonez lub jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub jako samodzielną przekąskę.
Smacznego.
Komentarze