Surówka z marchewki, jabłka i chrzanu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Słodko-pikantna surówka uzupełniająca drugie dania, nie tylko te mięsne.
Moim zdaniem idealnie komponuje się z pieczoną rybą :)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • kawałek korzenia chrzanu, około 4 cm długości - po starciu 1,5 łyżki

    2 jabłka
    2 marchewki
    1 łyżka oleju kujawskiego

Surówka z marchewki, jabłka i chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrzan obieram i trę na tarce o drobnym oczku.
  • 2. Do startego chrzanu ścieram na dużym oczku obrane jabłka i marchewkę.
    Całość mieszam razem z dodanym olejem.

Porady

* przy tarciu świeżego chrzanu zawsze płaczę jeśli trę w zamkniętym pomieszczeniu, dlatego ratunkiem jest już wyjście na balkon lub ogród; * jeżeli nie mamy świeżego korzenia, można użyć gotowego chrzanu ze słoiczka, który jest mniej pikantny i trzeba dodać go trochę więcej - wtedy trzeba po zamieszaniu próbować, czy jest wystarczająco pikantne; * surówkę przygotowuję tuż przed podaniem obiadu, by nie traciła witamin, a jabłka nie ciemniały; * przed podaniem taką surówkę można posypać zieleniną lub kiełkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy