Prosty przepis na zdrową surówkę z kiszonych buraków z dodatkiem cebulki i jabłka. Fajny pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu, które są bardzo zdrowe, polecam!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
700 g kiszonych buraków z zakwasu
2 duże jabłka
2 cebule + 1 łyżka oleju
3 łyżki dobrego oleju
3 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz
Surówka z kiszonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraki wyciągnąć z zakwasu i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Buraki, cebulę i jabłka przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko i podzielić na pół. Do jednej części dodać olej a do drugiej majonez. Dokładnie wymieszać, schłodzić i podawać.
Komentarze