Surówka z kiszonych buraczków

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Odkąd zaczęłam kisić buraczki sama, pokochałam ich smak. Piję zarówno zakwas, jak i wyjadam plastry buraków i chrupię na zdrowie. Drobno poszatkowane i połączone z rukolą, jabłkiem, cebulą i prażonym słoneczkiem dają przepyszny efekt :) Nie wspominam nawet o walorach zdrowotnych, bo to oczywiste, że taka sałatka to witaminowa bomba.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -kilka plastrów kiszonych buraków
    -1 mała słodka cebula lub posiekana garść szczypiorku
    -garść rukoli
    -1 nieduże słodkie jabłko
    -1 płaska łyżeczka cukru
    -garść pestek prażonego słonecznika
    -olej lub oliwa do skropienia lub łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kiszonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szatkujemy w drobne paski buraki i jabłko. Można to zrobić za pomocą tarki z dużymi oczkami lub użyć krajalnicy do warzyw.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli jesteście w posiadaniu ostrej cebuli, zalecam sparzyć wrzątkiem na sitku i odstawić do odparowania.
  • 3. Wszystko razem połączyć i wymieszać z cukrem. Odstawić na 5 minut w celu zintegrowania się cukru ze składnikami, po czym połączyć z rukolą, skropić kilkoma kroplami oleju lub oliwy ( ewentualnie dodać majonez) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Porady

Taka surówka może być idealna na kolację jako samodzielne danie albo stanowić dodatek do mięsa np. smażonej piersi z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
 Surówka z kiszonych buraków

To może cię zainteresować