Pyszna, chrupiąca, lekko kwaśna surówka z kapusty z marchewką i prażonym słonecznikiem. Idealna jako dodatek do obiadu albo do dań z grilla. Stała się hitem w naszym domu.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) pół małej główki białej kapusty
2) marchewka
3) cebula
4) 8 łyżek ziaren słonecznika
5) koperek (ilość według uznania)
6) 5-6 łyżek oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
7) 2 łyżki białego octu winnego
8) mała łyżeczka cukru
9) sól, pieprz czarny mielony
Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
2.Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a koperek drobno siekamy.
3.Do miski wlewamy olej, ocet winny, dodajemy cukier oraz pokrojoną cebulę i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Komentarze