Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, chrupiąca, lekko kwaśna surówka z kapusty z marchewką i prażonym słonecznikiem. Idealna jako dodatek do obiadu albo do dań z grilla. Stała się hitem w naszym domu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) pół małej główki białej kapusty
    2) marchewka
    3) cebula
    4) 8 łyżek ziaren słonecznika
    5) koperek (ilość według uznania)
    6) 5-6 łyżek oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
    7) 2 łyżki białego octu winnego
    8) mała łyżeczka cukru
    9) sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z kapusty z marchewką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a koperek drobno siekamy.
  • 3. Do miski wlewamy olej, ocet winny, dodajemy cukier oraz pokrojoną cebulę i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować