Smaczna i pełna witamin surówka. Smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniaj. Bardzo ją lubię przyrządzać do obiadu, ale nie tylko.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
½ małej główki czerwonej kapusty,
½ małej kapusty pekińskiej,
1 mała czerwona cebula,
1 duże jabłko,
1 średnia marchewka,
sok z ½ małej cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka musztardy ( u mnie sarepska),
½ małej łyżeczki cukru,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
Surówka z kapusty z jabłkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińska drobno kroję.
Kapustę czerwoną ścieram na tarce o grubych oczkach ( lub można też poszatkować), polewam sokiem z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 min.
Następnie dodaję sól i cukier.
Cebulę drobno kroję. Marchewkę oraz jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiam odrobiną soku z cytryny. Wszystkie warzywa łączę.
Oliwę mieszam razem z musztardą, dodaję do surówki przed podaniem, wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest potrzeba. Smacznego!
Komentarze