Surówka z kapusty pekińskiej z zieloną papryką i mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam tę surówkę - jest pyszna! Pełna smaku i witamin, które bardzo są nam wszystkim potrzebne, zwłaszcza na najbliższych kilka miesięcy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 niewielka kapusta pekińska
    1 duża zielona papryka
    3-4 małe mandarynki
    2 cebule dymki ze szczypiorem
    sporo posiekanej natki pietruszki
    sos:
    1 płaska łyżeczka cukru
    ok. pół łyżeczki soli
    1 spory ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    sok z połowy cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz
    kilka łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
    4-5 łyżek oleju (może być oliwa, choć mnie trochę przeszkadza jej wyrazisty smak)

Surówka z kapusty pekińskiej z zieloną papryką i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17it932 1. Przygotowanie:
    Kapustę pekińską szatkuję bardzo drobno i przekładam ją do dużej miski. Paprykę kroję w cieniutkie paseczki, a potem na kawałki. Kroję też drobniutko cebulkę i szczypior, razem z posiekaną natką pietruszki przekładam do reszty. Obrane mandarynki dzielę na cząstki i każdą przecinam na 2 lub 3 części, również dorzucam do miski.
    Sos: do miseczki wsypuję cukier, sól, pieprz i dodaję przeciśnięty czosnek. Dolewam wodę i sok z cytryny, i mieszam przez chwilę by sól i cukier się rozpuściły. Na końcu dolewam olej, mieszam do połączenia się. Sosem polewam pokrojone warzywa, delikatnie mieszam. Od razu podaję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy