Surówka z kapusty pekińskiej, ananasa i kukurydzy

4.5 (157 ocen)

  • 25 min

Smaczna, zdrowa obiadowa surówka. Szybka w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g kapusty pekińskiej
    100 g kukurydzy z puszki
    100 g obranej cebuli
    150 g obranego jabłka
    5 plastrów ananasa z syropu
    150 g obranej marchewki
    sól, biały pieprz, sok z ananasa, sok z cytryny- do smaku
    zielony koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej, ananasa i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pocięta kapusta pekińska i pokrojona cebula 1. Kapustę myjemy, osuszamy. Kroimy na cienkie paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Przekładamy do miski. Solimy lekko.
  • ucieranie jabłka do surówki 2. Obrane jabłko, marchew- trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do miski, do pozostałych składników. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • plastry ananasa 3. Plastry ananasa, osączamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do miski.
  • składniki surówki 4. Kukurydzę odsączamy, wsypujemy pozostałych składników.
    Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Dekorujemy zielonym koperkiem.
  • surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 5. Podajemy od razu, jako dodatek do mięsa, ryb, jajka sadzonego.
  • surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 6. Smacznego :)

Porady

Nie dodaję do tej surówki, ani oleju, ani żadnego sosu. Sama w sobie jest wilgotna. Można tę surówkę przerobić na pożywną sałatkę- dodając majonez i pieczone mięso lub dobrą wędlinę. Ananasa z puszki z powodzeniem zastąpimy świeżym. Surówka jest zdrowa, szybka w wykonaniu i smaczna. Nigdy nie wylewamy z surówek warzywnych- powstałego soku, bo to same witaminy i minerały !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować