Surówka z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka i marchewki jest soczysta, chrupiąca i delikatna w smaku. Świetnie smakuje w towarzystwie dań mięsnych, szczególnie panierowanych kotletów. Natka pietruszki dodaje jej aromatu i koloru. Olej można zastąpić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta pekińska – 1/2 małej główki, ok. 250 g
    jabłko – 1 mała sztuka
    marchew – 1 średnia sztuka
    posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka
    sól – 1/4 łyżeczki
    olej – 1 łyżeczka
    sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

Surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską drobno kroimy, solimy i ugniatamy przez chwilę dłonią zaciśniętą w pięść. Odstawiamy kapustę na czas przygotowania reszty składników. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy do kapusty. Wlewamy do surówki olej oraz sok z cytryny, wsypujemy natkę i mieszamy całość. Surówka jest od razu gotowa do podania, ale można pozostawić ją na 10 minut aby smaki się „przegryzły”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy