Surówka z kapusty na zimę

4.45 (205 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka z kapusty na zimę jak u "chińczyka"

  • 12 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 główka białej kapusty
    3 marchewki
    około pół łyżki soli i odrobina pieprzu
    1,5 szkl oliwy
    1,5 szkl octu
    1 szkl cukru
    łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
    papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Surówka z kapusty na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno (opcjonalnie). Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem.
    Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.
    Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
    Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików.
    Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować