Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty kiszonej marchewki, jabłka pora oraz natki pietruszki to doskonały dodatek do obiadu . Kapusta kiszona ma dużo witaminy c , dlatego należy dużo spożywać ją zwłaszcza w okresie zimowym.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta kiszona około 500 g,
marchewka 1,
jabłko 1,
por kawałek,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
cukier do smaku,
świeżo mielony pieprz do smaku,
olej według uznania,
Surówka z kapusty kiszonej i innych składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną jeżeli jest mocno kwaśna to opłukać , pokroić i przełożyć do miski.
Por opłukać przekroić po długości i pokroić w pół plasterki ,sparzyć wrzątkiem , odsączyć na sitku i dodać do kapusty .
Marchew i jabłko po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki natomiast posiekać.
Wszystkie składniki dodać do kapusty, wymieszać, doprawić cukrem , świeżo zmielonym pieprzem oraz polać olejem, ponownie wymieszać .
Smacznego.
Komentarze