Surówka z kapusty do słoików

  • wyświetlono: 2729 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

otwieramy słoik i mamy gotową surówkę na obiad

zzewa

Składniki


* 2 kg świeżej kapusty
* 3 cebule
* 2 marchewki jeśli małe to 4
* 1 łyżka soli
* ZALEWA
* 1 szklanka oleju
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Surówka z kapusty do słoików

  • 1.
    Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce lub robotem siekamy w talarki.
  • 2.
    Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy sól, wszystko mieszamy o odstawiamy na 3 godziny.
  • 3.
    Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy, nie gotujemy. Po upływie 3 godzin kapustę odciskamy z soku, ubijamy ciasno w słoiki.
  • 4. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy się w kilku miejscach do dna słoika. Zalewamy zalewą.
  • 5. Pasteryzujemy 15 minut. Kapusta z wierzchu jest ciemna od pieprzu, ale to nie przeszkadza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

image-24ur0ua

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kapusta do obiadu

Zastąpi każdą surówkę, ale może...

Farsz do pierogów z kapustą,kiełbasą i jajkami

Dodane przez: BARB

Farsz do pierogów z kapustą, kiełbasą i jajkiem

Pierogi z tym pysznym farszem,...

Pieczone udka

Dodane przez: Tomek gotuje

Pieczone udka z pieczonymi ziemniakami i...

Pyszne danie na rodzinny, niedzielny...

Pstrąg smażony z surówką

Dodane przez: weronka6

Pstrąg smażony z surówką z kiszonej kapusty

U nas to danie głównie jest na...

Smażone filety z drobiu, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

Dodane przez: weronika63

Smażone filety z drobiu, ziemniaki i surówka...

Panierowane filety z drobiu podane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE