Surówka z kapusty białej i ogórków kiszonych

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczna, smaczna obiadowa surówka na co dzień i od święta.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g kapusty białej
    2 większe ogórki kiszone
    120 g obranej marchewki
    2 jabłka
    1 średnia cebula czerwona
    sól, pieprz czarny, cukier- do smaku
    szczypiorek, natka pietruszki lub koperek- posiekane
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty białej i ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poszatkowana biała kapusta 1. Kapustę obieramy, myjemy. Szatkujemy. Lekko solimy.
  • ścieranie warzyw 2. Marchewkę obieramy, myjemy.
    Cebulę obieramy.
    Jabłko obieramy ze skórki i gniazd nasiennych.
    Ogórka, marchew, jabłko- ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • doprawienie surówki 3. Cebulkę drobno siekamy.
    Wszystkie warzywa przekładamy do szklanej miski.
    Doprawiamy do smaku. Mieszamy razem delikatnie.
    Po wierzchu polewamy oliwą z oliwek.
  • surówka z kapusty białej 4. Podajemy gotową surówkę do dań z mięsa lub ryb.
    Smacznego :)

Porady

W ten sam sposób, w sezonie możemy podać kapustę włoską. Surówka musi być dobrze doprawiona do smaku. Nie przesalajmy jednak potraw. Surówka pasuje do mięs i ryb. Zamiast oliwy, według gustu, możemy wlać śmietanę lub jogurt naturalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować