Surówka z kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 min

Ta surówka jest doskonała na obiad,śniadanie,kolację. Ja przechowuje ją w słoikach lub glinianym garnczku.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    4 marchewki
    4 cebule
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka musztardy
    1/2 szklanka oleju
    1 łyżeczka soli
    1 1/2 łyżki przyprawy Wegeta

Surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z octu, Wegety, musztardy, oleju i soli robię zalewę. Wszystko daję do garnczka i zagotowuję. Odstawiam do wystudzenia. Kapustę drobno siekam, marchew trę na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję drobno o pół plasterki. Wszystko razem mieszam z cukrem. Wlewam zimną zalewę i mieszam. Tak przygotowaną surówkę zostawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Potem przekładam do słoików lub glinianego garnczka.

Porady

Ja do tej surówki używam musztardy Piekielnej. przechowuje ją w lodówce nawet miesiąc.

Komentarze

Podobne przepisy