Surówka z kapusty

4.2 (5 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Świetny sposób na zatrzymanie darów jesieni w nie całkiem przetworzonej formie. Wspaniały dodatek do obiadu.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg kapusty
    2 marchewki
    2 papryki czerwone
    1 główka czosnku
    0,5 szklanki oleju
    ZALEWA
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    0,5 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14udv6o 1. Kapustę poszatkować
  • Przygotowane warzywa 2. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, paprykę pokroić w paski, czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem
  • Teraz można zostawić surówkę na noc 3. Z podanych składników zagotować zalewę. Wrzącą zalać przygotowane warzywa na noc
  • 4. Rano dodać olej, wymieszać i nałożyć do słoików. Przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy

Porady

Poszatkowaną kapustę solę łyżką soli, żeby zmiękła. Do zalewy dodaje też tylko łyżkę soli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować