Moja wzbogacona wersja smacznej i popularnej surówki Colesław. Świetna do obiadu lub mięs na zimno.
Składniki:
pół małej główki białej kapusty
2 małe marchewki
kawałek białej części pora
po pół papryki czerwonej i żółtej
1 jabłko
łyżka cytryny
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka cukru
łyżka posiekanego koperku
sól,pieprz
Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno posiekaj, przełóż do dużej miski. Na tarce o grubym oczku zetrzyj umyte i obrane jabłko oraz oczyszczone marchewki. Połącz z kapustą. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój razem z umytym porem w drobniutką kosteczkę. Połącz z pozostałymi warzywami. Posyp posiekanym koperkiem i dokładnie wszystko wymieszaj.
2.W osobnej miseczce połącz majonez, jogurt, musztardę, cukier, cytrynę. Dodaj do surówki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
Komentarze