Surówka z kalarepy w towarzystwie marchewki , jabłka i pora z nutą cytryny i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora kroje w pół plasterki , dodaję do niego obraną ze skórki i startą na tarce o dużych oczkach kalarepę , posypuję cukrem i dwiema szczyptami soli , mieszam , odstawiam na 15 minut . Marchewkę obieram , trę na tarce o dużych oczkach , jabłka obieram , kroje w słupki , polewam sokiem z cytryny , mieszam . Pora i kalarepę odsączam z soku , dodaję marchewkę, jabłka, czosnek , majonez , jogurt , doprawiam sola i pieprzem cytrynowym , mieszam. Przed podaniem surówkę posypuję posiekanym czosnkiem i prażonymi ziarnami .
Porady
Surówkę podaje dań obiadowych .
Często taka surówka jest moją kolacją:)
Komentarze