Kalarepa choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.A przecież jest tak zdrowym i tanim warzywem.Należy również do warzyw nieuczulających.Idealna na grilla.
Składniki:
2 kalarepy
czerwona papryka
puszka kukurydzy
1 nie duży por
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
2 łyzki jogurtu naturalnego
pieprz kolorowy
sól
Surówka z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce.Ja odcisnęłam nadmiar soku,którego kalarepa ma dużo.
2.Paprykę myjemy,oczyszczamy i kroimy w kostkę.Pora kroimy w cienkie talarki.Dodajemy odsączona kukurydzę i posiekany koperek.Wszystko delikatnie mieszamy.
3.Do majonezu dodajemy jogurt,sól i świeżo zmielony pieprz.Mieszamy i dodajemy do surówki.Aby zaostrzyć smak sosu,możemy dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Komentarze