Surówka z kalafiora i świeżego ogórka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna surówka z kalafiora i ogórka, czyli chrupiemy na zdrowie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora
    1/2 ogórka sałatkowego
    1/2 cebuli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka oleju z pestek winogron
    3 łyżki octu białego balsamicznego
    sól, cukier i pieprz do smaku
    koperek do smaku

Surówka z kalafiora i świeżego ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior (u mnie pół na pół: biały kalafior i zielona jego odmiana romanesco) myjemy, dzielimy na mniejsze części i cienko kroimy. Podobnie postępujemy z cebulą i koperkiem. Następnie pod nóż idzie ogórek. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, oliwą, octem i doprawiamy.

Porady

Oliwę można zamienić majonezem lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy