Przygotowałam surówkę z surowego kalafiora – smakuje równie dobrze, co z kapusty :) Surówkę podaję do pieczonych, duszonych i smażonych mięs. Świetnie pasuję także do dań z grilla.
Surówka z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dokładnie płuczemy i osuszamy. Dzielimy go na różyczki. Powinniśmy otrzymać około 450-500g różyczek. Następnie różyczki kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do dużej miski. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa łączymy i mieszamy.
2.Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.
Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.
Życzę smacznego
Komentarze