Surówka z kalafiora

0 (0 ocen)

Przygotowałam surówkę z surowego kalafiora – smakuje równie dobrze, co z kapusty :) Surówkę podaję do pieczonych, duszonych i smażonych mięs. Świetnie pasuję także do dań z grilla.

Składniki:

  • • 1 mały kalafior
    • 1 marchewka,
    • 1 mała cebula,
    • SOS:
    • ¼ szklanki maślanki,
    • 1,5 łyżki majonezu,
    • 1,5 łyżki soku z cytryny,
    • 1,5 łyżki białego octu winnego,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • ½ łyżeczki soli,
    • ¼ łyżeczki pieprzu,

Surówka z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z kalafiora 1. Kalafiora dokładnie płuczemy i osuszamy. Dzielimy go na różyczki. Powinniśmy otrzymać około 450-500g różyczek. Następnie różyczki kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki i przekładamy do dużej miski. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa łączymy i mieszamy.

  • 2. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.
    Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.
    Życzę smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy