Doskonała surówka do obiadu lub jako samodzielne danie np. na kolację, jest smaczna i dostarcza dużo witamin. Szybko się ją przyrządza i pasuje prawie do każdego dania.
20 min
Dla 5 osób
Składniki:
100 gram jarmużu
Pół puszki soczewicy
2 marchewki
4 ogórki kiszone
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
4 łyżki oleju lnianego
Sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Czubryca zielona
Surówka z jarmużu z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy, razem z ogórkiem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jarmuż myjemy, dzielimy na mniejsze części, umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Soczewicę odsączamy z zalewy, wszystkie składniki łączmy ze dobą, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny żeby składniki sałatki się przegryzły.
Komentarze