Surówka z jabłek

5 (203 ocen)

  • 10 min

Pyszna surówka, idealna do niedzielnego obiadu. Przepis jest banalnie prosty, a doświadczenia smakowe niezapomniane. Każdy kto lub eksperymenty w kuchni i jeszcze nigdy nie jadł owoców z majonezem powinien podjąć wyzwanie i spróbować surówki z jabłek :)

  • 10 min

Składniki:

  • 4 średnie jabłka,
    2 łyżki soku z cytryny,
    4 łyżki majonezu,
    mielona gałka muszkatołowa,
    sól,
    pieprz,
    koperek.
Wystaw ocenę:

5 (203 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
  • 2. Odciskamy jabłka z soku. Do odciśniętych jabłek dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. Na koniec dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Gotową surówkę przekładamy do miseczki i posypujemy koperkiem. Smacznego!

Porady

Surówka najlepiej smakuje, gdy użyjmy lekko kwaśnej odmiany jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować