Surówka z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sezonie naprawdę warto wypróbować dynię na wszystkie sposoby. Proponuję przygotować zdrową surówkę z dyni, cukinii, ogórka, białej kapusty, pora oraz jabłka. Kompozycję smakową uzupełnią prażone ziarna słonecznika, natka pietruszki oraz pasta Ajvar. Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni
    1 duże jabłko z czerwoną skórką (300 g)
    1 nieduża cukinia (250 g)
    1 nieduży ogórek szklarniowy (250 g)
    150 g białej kapusty
    60 g pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki łagodnej pasty Ajvar
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Surówka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z dynią 1. Kapustę poszatkować, pora posiekać, cukinię oraz ogórka pokroić w ćwierćplastry, dynię - w małą kostkę. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski, wsypać po ½ łyżeczki soli i cukru i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć pokrywą i odłożyć na 30 – 60 min.
  • Surówka z dynią 2. Następnie odlać powstały płyn. Dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, dodać natkę pietruszki, słonecznik i pastę Ajvar, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu surówkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować