Surówka z czerwonej kapusty

4.5 (185 ocen)

Czerwona kapusta z porem i rodzynkami.

Składniki:

  • Pół główki czerwonej kapusty
    1 por (biała część)
    1 duże kwaskowe jabłko
    3 łyżki rodzynek
    dresing :
    1 łyżka wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy
    pół łyżeczki miodu
    sól,pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sosy

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, myjemy i drobno szatkujemy.
    Solimy, mieszamy i zostawiamy na 10 minut, następnie na 5 minut zalewamy wrzątkiem. Po tym czasie wyjmujemy na sito, osączamy i studzimy.
    Rodzynki przebieramy,myjemy i na chwilę zanurzamy w wodzie,żeby zmiękły.
  • 2. Wszystkie składniki na dresing mieszamy ze sobą do uzyskania emulsji.
    Wystudzoną kapustę polewamy sosem i mieszamy.
    Pora myjemy i kroimy w półtalarki, solimy żeby zmiękł (można również sparzyć), dodajemy do kapusty, która z dresingiem znowu stała się różowa.
    Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z rodzynkami do surówki, mieszamy.Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Jabłka Por Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować