Pół główki czerwonej kapusty
1 por (biała część)
1 duże kwaskowe jabłko
3 łyżki rodzynek
dresing :
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki miodu
sól,pieprz
Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, myjemy i drobno szatkujemy.
Solimy, mieszamy i zostawiamy na 10 minut, następnie na 5 minut zalewamy wrzątkiem. Po tym czasie wyjmujemy na sito, osączamy i studzimy.
Rodzynki przebieramy,myjemy i na chwilę zanurzamy w wodzie,żeby zmiękły.
2.Wszystkie składniki na dresing mieszamy ze sobą do uzyskania emulsji.
Wystudzoną kapustę polewamy sosem i mieszamy.
Pora myjemy i kroimy w półtalarki, solimy żeby zmiękł (można również sparzyć), dodajemy do kapusty, która z dresingiem znowu stała się różowa.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z rodzynkami do surówki, mieszamy.Podajemy od razu.
Komentarze