Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną

4.5 (147 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Smaczna i pełna witamin surówka. Smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują i uzupełniaj. Bardzo ją lubię przyrządzać do obiadu, ale nie tylko. Jedna z moich ulubionych surówek z dzieciństwa. Moja mama bardzo często ja robiła, a teraz ja robię ja moim córeczkom.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ½ małej główki czerwonej kapusty,
    1 duże jabłko,
    2-3 łyżki suszonej żurawiny,
    1 mała czerwona cebula,
    sok z ½ małej cytryny,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżka musztardy ( u mnie sarepska),
    ½ małej łyżeczki cukru,
    sól i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ścieram na tarce o grubych oczkach ( lub można też poszatkować), polewam sokiem z cytryny, dokładnie mieszam i odstawiam na około 30 min. Następnie dodaję sól i cukier.
    Cebulę drobno kroję. Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do kapusty. Dodaje również suszoną żurawinę.
    Oliwę mieszam razem z musztardą, dodaję do surówki przed podaniem, wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest potrzeba. Smacznego!

Porady

Surówkę możemy przygotować również bez żurawiny albo np. z rodzynkami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować