Surówka z czerwonej kapusty

4.49 (172 ocen)

Ta surówka jest wyśmienita do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych oraz duszonych.

Składniki:

  • 1 głowka średniej wielkości ( lub połowa większej) czerwonej kapusty. 1 duża cebula, 2-3 jabłka ( najlepiej winne)
    Sos: 0,5 szkl. oleju lub oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego lub warzywnego, 3 płaskie łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuste oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno poszatkować. Jabłka obrać ze skórki (niekoniecznie) i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa lekko wymieszać.
  • 2. Sos: olej przelać do miseczki dodać do niego ocet. wsypać cukier, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie za pomocą niewielkiej trzepaczki recznej lub np. widelca, ubić sos aż uzyska konsystencję podobną do majonezu. Gotowym sosem polać kapustę i lekko wymieszać. Przed podaniem najlepiej wstawić surókę na 15-20 min. do lodówki.

Porady

Ten sos możemy również użyć do surówki z białej kapusty, wtedy tylko dodajemy jeszcze startą na tarce o dyżych oczkach marchew.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować