Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapuste oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno poszatkować. Jabłka obrać ze skórki (niekoniecznie) i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa lekko wymieszać.
2.Sos: olej przelać do miseczki dodać do niego ocet. wsypać cukier, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie za pomocą niewielkiej trzepaczki recznej lub np. widelca, ubić sos aż uzyska konsystencję podobną do majonezu. Gotowym sosem polać kapustę i lekko wymieszać. Przed podaniem najlepiej wstawić surókę na 15-20 min. do lodówki.
Porady
Ten sos możemy również użyć do surówki z białej kapusty, wtedy tylko dodajemy jeszcze startą na tarce o dyżych oczkach marchew.
Komentarze