Taką surówkę zawsze przygotowywała mi mama. Zawsze zjadałam samą surówkę z ziemniakami a mięsko zostawiałam. Dziś tą surówkę przygotowuję mojemu mężowi ,który również za nia bardzo przepada
Składniki:
ok 70 dkg kapusty czerwonej
2 małe cebule
5 średnich ogórków kiszonych
olej
2 łyżki octu winnego bądź jabłkowego
sól, pieprz do smaku
koperek
Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować i gotować ok 20 min w osolonej wodzie
2.Kapustę odcedzić i przelać zimną wodą, skropić octem winnym bądź jabłkowym.
3.Do kapusty dodać pokrojone w kostkę ogórki i cebule. Polać olejem , doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i posypać koperkiem.
Odstawić na 15 min
Komentarze