Surówka z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepyszna i zdrowa surówka z czerwoną kapustą, z dodatkiem jabłka , cebuli i marchewki tworzą smaczne połaczenie, idealna jako przekąska albo dodatek do drugiego dania,polecam.

  • 10 min

Składniki:

  • 1\2 główki czerwonej kapusty,
    1 jabłko,
    1-2 cebuli,
    1 marchew,
    sok z cytryny,
    odrobina cukru,
    3 łyzki majonezu,
    1 łyzeczka musztardy saperskiej,
    sól morska,
    pieprz czarny mielony

Surówka z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnichliści.Drobno szatkujemy ewentualnie kroimy nożem, posypujemy delikatnie solą i ugniatamy dłonią aż puści sok i zmięknie, odstawiamy na kilka minut.
    Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą.
    Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i całość mieszamy.
    .
    Smacznego!

Porady

Po przygotowaniu surówki odstawiamy ja na kilka minut by smaki sie przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy