Surówka z czarnej rzepy

0 (0 ocen)

Choć czarna to jednak śnieżnobiała i choć intensywnie pachnie i szczypie w język, to warto ją jeść, bo oprócz witamin A,B,C zawiera potas, żelazo, magnez, wapń i duże ilości siarki, które mają dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Ma również właściwości żółciopędne co wspomaga trawienie

Składniki:

  • 400 g czarnej rzepy
    sól, pieprz biały mielony
    150-200 ml. kwaśnej śmietany 12%
    mała garść suszonej ale miękkiej żurawiny
    łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich

Surówka z czarnej rzepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ll6h56 1. Rzepę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posolić, wymieszać i na chwilę odstawić.
    Wsypać odrobinę białego pieprzu, żurawinę, orzechy, wlać śmietanę i wymieszać.
    Podawać dowolnie jak kto lubi, u mnie była z ziemniakami i pieczenią, pycha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy