SURÓWKA Z CYKORII

4.43 (157 ocen)

  • 15 min

Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia.Idealna na surówki i sałatki.Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami.Jest warzywem niskokalorycznym,100 g cykorii to tylko 17 kcal.Można ją chrupać jako dodatek do kanapek

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 cykorie
    2 słodkie jabłka
    sok z połowy cytryny
    30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie)

    Składniki na sos:

    200 ml śmietany jogurtowej
    1 łyżeczka musztardy np.dijon
    2 łyżeczki octu winnego np.jabłkowego
    1 ząbek czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę)
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.43 (157 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sos czosnkowy

Surówka z cykorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cykoria 1. Cykorie umyłam i osuszyłam.
    Odkroiłam twarde głąby.
  • cykoria 2. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • cykoria jabłko 3.
    Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach.
    Można też pokroić je w drobną kostkę.
    Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • sos czosnkowy 4. W miseczce połączyłam składniki na sos.
  • sos do cykorii 5. Polałam nim cykorię.
  • surówka z cykorii 6. Wymieszałam.

Porady

Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować