Surówka z cykorii

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do mięsnego obiadu jak znalazł, ale nie tylko mięsnego.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 sztuki cykorii
    2 jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    50 g orzechów pinii
    szczypior
    Sos:
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka octu jabłkowego
    150 ml śmietany 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z cykorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z cykorii 1. Cykorie opłukałem, osuszyłem. Wykroiłem głąby i brzydkie liście z zewnątrz. Pokroiłem na kawałki.
    Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem w dość grubą w kostkę. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    Orzechy zrumieniłem na suchej patelni.
    Sos: składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszałem.
    Do salaterki włożyłem cykorie, jabłka i orzechy, polałem sosem i delikatnie wymieszałem. Udekorowałem posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować