Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)

4.83 (210 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru.

Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 70 dkg białej kapusty
    * 1 duża marchew
    * 1 nieduża papryczka chilli
    * 75 ml octu ryżowego
    * 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    * 3 łyżki cukru
    * 1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.83 (210 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.

    Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.

    Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.

    Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.
    Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować