W smaku bardzo zbliżona do "cole slaw". Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
30 min
Składniki:
mała główka białej kapusty lub 1/2 główki większej
2 marchewki
1 jabłko
1/2 cebuli
1 łyżką octu ( u mnie jabłkowy), lub sok z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąbia, poszatkować na tarku o grubych oczkach.Można posolić i zostawić aby zmiękła lub - i to jest mój sposób aby pozbyć się goryczy - sparzyć w gotujacej się wodzie przez kilka minut. Odcedzić, wystudzić. Marchewkę obrać zetrzeć na tarku o średich oczkach, jabłko obrać i zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałeczki, dodać do kapusty. Dodać majonez, ocet, pieprz, sól, cukier, jogurt, wsystko razem wymieszać.Schłodzić przed podaniem.
Komentarze