SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

0 (0 ocen)

  • 30 min

W smaku bardzo zbliżona do "cole slaw". Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • mała główka białej kapusty lub 1/2 główki większej
    2 marchewki
    1 jabłko
    1/2 cebuli
    1 łyżką octu ( u mnie jabłkowy), lub sok z cytryny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
    sól, pieprz, cukier
    natka pietruszki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąbia, poszatkować na tarku o grubych oczkach.Można posolić i zostawić aby zmiękła lub - i to jest mój sposób aby pozbyć się goryczy - sparzyć w gotujacej się wodzie przez kilka minut. Odcedzić, wystudzić. Marchewkę obrać zetrzeć na tarku o średich oczkach, jabłko obrać i zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałeczki, dodać do kapusty. Dodać majonez, ocet, pieprz, sól, cukier, jogurt, wsystko razem wymieszać.Schłodzić przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy